top of page

INSPIMIX

JARO-LÉTO-PODZIM-ZIMA-NOC


Rotraut Susanne Bernerová

Jeden svět v pěti různých dobách. Stejný a docela úplně jiný.



Jsou to rozměrově velké knihy. Jsou ale velké i rolí, kterou zaujaly v počátcích našeho čtení. A také jsou velké svým obsahem. Uvnitř najdete smršť lidí, věcí, zvířat, činností od těch velkých až po ty nejmenší. Dceři budou už tři roky a snad pokaždé, když knihy otevřeme, najdeme něco nového, co jsme předtím neviděli. Je zajímavé sledovat, na co se úplně malé děti zaměřují, jakých pididetailů si všimnou.

V každé z knih najdete stejná místa - obytný dům, nádraží, ulici... V každé knize se dění odehrávající se na místě, mění podle období, do kterého je kniha zasazena. Nejenže v každé knize najdeme různá místa s lidmi a věcmi, které se tam přirozeně objevují, a činnostmi, které se tam dějí. Ale zároveň tak můžeme v průřezu ve všech knihách porovnávat, co se tam odehrává odlišného ve vztahu k ročnímu období.

Slovní zásoba v textu (když pominu nápisy třeba na obchodech) je nula, ale slovní zásoba, kterou jsou knihy schopné obohatit vaše dítě, je hoooooodně široká.

Jediné, co vnímám jako handicap knih, je jejich neochota s námi cestovat. Teda upřímně, ta neochota je naše. Několikrát jsem měla snahu je s sebou vyvézt na cesty, ale pokaždé to dopadlo tak, že formát přesahující velikost A4 šel v závěru balení z tašky. Stejně tak je pro největší prťata náročné udržet knihy otevřené v rukou. Pokud si k ní ale lehnete nebo se pohodlně usadíte, jsou to knížky na věčnost krát dva.

Pokud se vám líbí představa, jak na zemi leží velká knížka a vy u ní ležíte s dítkem, které vesele pokopkává nohama ve vzduchu, ležíte a ukazujete si, trumfujete, kdo co objeví, hecujete se, kdo co nemůže najít, zkoumáte dění, situace, odlišnosti, pojmenováváte, vysvětluje, vyprávíte, vymýšlíte skryté souvislosti...je to ta pravá literatura, která vás přesně sem může posunout. Jen teda musíte mít to lehavé dítě :D


Doba čtení leporel podle chuti.

Počet stran cca 14/díl.

Zajímavá od roku.






14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page