top of page

INSPIMIX

KSICHTÍKY A PRDELKY

aneb oběma holkám dělala neplechu kůže


Elda i Tylda měly krátce po narození problémy s kůží, každá trochu jinak. Elda trpěla v jeden okamžik suchou kůží po tělíčku a v jeden okamžik hooodně opruzeným zadečkem, celá podplínková oblast rudá, opuchlá a krvavá. Tyldu pro změnu potrápil (a ještě trápí) obličej, tvářičky a oblast obočí má rudé se suchými stroupky.


Elence z nejhoršího pomohl na doporučení lékařky Zitenax, zinková mast z lékárny. Složení prý hodně podobná Sudocremu. Problém se ale vracel. Na věky ustoupil v okamžiku, kdy jsme vyloučili z denního režimu veškerou chemii - mazání a hygiena. Koupali jsme jen každý druhý nebo třetí den a jednou za týden v bylinkovém odvaru. Mazali bezprostředně po koupání kokosovým olejem. Vyhodili jsme také chemické jednorázové plenky a začali používat látkové. Zůstal jen prášek na praní v oblečení. Zabralo to. Co z toho konkrétně nevím, možná všechno dohromady. Ale od té doby na každé kožní potíže stačilo včas, než se postižení rozjelo, zase vykoupat v bylinkách. Už jsme nemazali ani tělíčko, ani zadek proti opruzeninám.


Recept na koupel podle pátera Ferdy:


- povařit lžíci dubové kůry (z mladých větviček mladých stromků), lžíci heřmánku, lžíci třezalky, 50 dkg cibule - osm minut v půl litru vody

- nechat odstát a přecedit do vaničky nebo kyblíku, dopustit vodou

- po koupání miminko neutírat, nechat pouze oschnout

- třezalka může způsobovat vyšší citlivost kůže (třeba na slunce), možné vynechat

- doporučeno koupat v bylinkách jednou týdně


S Tyldou jsme rovnou najeli na nulovou chemii, kromě prvních týdnů v jednorázových plenkách a opět pracího prášku. Nebylo tedy moc co odstraňovat. Bylinková koupel jako u Elenky nezabírala, mazání čímkoliv přírodním moc také ne. Nejlepší výsledky měl třezalkový olej a bambucké máslo. Zázračně ale zafungoval odvar černého čaje a ovesných vloček. Hned po prvním koupání se podrážděná oblast krásně zatáhla a vybledla. Výsledek ne stoprocentní, ale okamžitý a při pravidelném používání trvalý. Není vyhráno, ale pořád se trochu zlepšuje. Postup je stejný jako u předchozí koupele, ale obsahuje pytlík černého čaje a tři lžíce vloček. Z koupele jsem trochu odlila do hrnečku a na noc tvářičky ještě potřela.

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page