top of page

INSPIMIX

PIPI ŽERE ZRNÍ

Příprava 10 minut:

karton v rozměru, který zrovna seženete (do 3 postačí do velikosti A4), čtvrtka stejné velikosti, tužka, nůžky, tekuté lepidlo, zrní z kuchyně (luštěniny, koření, drobné těstoviny, semínka...).


Učíme se:

lepit, pracovat s ohraničeným prostorem, vyplnit plochu, poznávat potraviny.



Jo, konečně je tu něco tak trochu jiného než barvy. Stačí návštěva kuchyně, kde nafasujete trochu zrní nebo něčeho podobného. Dál potřebujete čtvrtku, nůžky, karton a lepidlo. Do kartonu dětem vystřihněte siluetu "pipi" (u nás jsou pipi hit) nebo čehokoliv jiného. Podlepte čtvrtkou a nechte zaschnout. Poté siluetu ideálně ve spolupráci s dítětem (nebo to klidně podle schopností nechte celé na něm) popatlejte v dostatečné vrstvě lepidlem. Musí tam být tolik lepidla, aby se zrníčka v jeho množství namočila a přilepila. Ideální je tedy tekuté lepidlo typu Herkules, které ještě k tomu ve větším množství zasychá pomalu.

K tvoření připravte dětem mističky se zrním. Ideální je připravit mističky vlastně jako první, ale na dosah dětí je dát až v okamžiku, kdy rovnou začnou tvořit. Jsou to totiž děti, jsou malý, zvědavý, kreativní a v mnoha ohledech bez zábran. To znamená, že když mističky dostanou dříve než šablonu, začnou tvořit i tak. No není to úžasné? Je to úžasné! Jen kdybychom to nemusely uklízet... takže nejdřív šablonu, potom mističky se zrním. A malý tvůrce se může pustit do krmení. Může zuřivě sypat nebo pečlivě po jednom skládat.

Dceru to ohromně bavilo. V první fázi bylo zajímavé lepení potravin do obrázku a jejich zkoumání (včetně ochutnávání, tak pozor na to!). Cíl byl splněn. Přesto přišla druhá fáze. V té bylo v kurzu vaření jedné kaše ze všeho a nepořádek, který se dělal skoro sám. Ty tvrdé malé potvůrky po místnosti skáčou totiž skoro samy. Nepořádek hlásím veliký, ale úklid rychlý, stačí trochu povysát. Tip pod čarou: ideální aktivita na den "dneska už by to vážně chtělo vysát".


5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

POLETUJE

bottom of page